Podlahové topení není obtížné zhotovit


Dříve se podlahové topení instalovalo tak, že se na podlahu položily topné hadice a zalévaly se betonem. Tento proces byl velmi náročný a navíc nebylo možné podlahové topení pokládat všude, vzhledem k omezené nosnosti některých stavebních konstrukcí. Vysoká hmotnost betonu všechno nesmírně komplikuje a komplikací je i to, že když se někde v topné soustavě vyskytne závada, beton se musí vybourat, a to rozhodně není nic příjemného.

hořící dřevo v krbu

Právě proto se někteří tvůrčí konstruktéři zamysleli nad tím, zda by to nešlo jinak. Přišli na to, že by se dal využít tvrzený polystyren, který bude mít v sobě zahrnuté otvory pro pokládku topných trubek. A tak spatřily světlo světa systémové desky podlahového topení. Pokládají se na podlahu na izolační fólii a jakmile zasunete do desek topné hadice, můžete je zapojit do setu rozdělovačů se skříní na zeď a poté nechat rozdělovače připojit k topnému zdroji. Tím může být plynový kotel, krbový výměník, elektrokotel atd.

vytápění v domě

Velmi výhodné je zapojit podlahové topení ke krbu s výměníkem, ušetříte tím spoustu peněz, neboť se jedná o nejlevnější způsob vytápění a vyhnete se tak problémům s nedoplatky za energie. Vytápění dřevem je výhodné i v tom, že se dřevo v nejhorším případě dá nasbírat v lese, a nemusíte být závislí v podstatě na žádných spekulantech s energiemi.

S podlahovým topením navíc získáte potřebný komfort, který si stěží zajistíte jiným způsobem. Radiátory vyhřívají místnosti nerovnoměrně, u stropu bývá zbytečné horko a u podlahy zas chladno. Podlahové topení je také velmi příjemné na bosá chodidla, stačí se procházet po podlaze naboso pár minut a ihned zjistíte, jak úžasné to je, a že to může alespoň částečně zastoupit reflexní masáže chodidel. Podlahové topení pak můžete představit i vašim známým, což pro ně může být velmi inspirativní, a třeba po něm také zatouží.